Nagyon sokszor hallom önmagukat spirituális gondolkodásúnak valló emberektől egy-egy problémás élethelyzet esetén, hogy “kérem az Univerzumot, hogy mutassa meg nekem a megoldást” vagy “imádkozom az Univerzumhoz, hogy küldjön egy jelet”, esetleg “nem aggódom, az Univerzum úgyis mindent elrendez, minden úgy lesz, ahogy lennie kell”. Mindig megkérdezem ilyenkor: És te mit teszel azért, hogy megoldd a problémádat? Válaszként a “semmit” különböző magyarázatokkal ellátott verzióit kapom. 

Vajon a spirituális gondolkodás valóban együtt jár az ölbe tett kézzel? 

Tudod mit mondanak a buddhisták arra, akinek az egyetlen cselekedete a várakozás? Azt, hogy lusta. Bizony, náluk a lustaság nemcsak fizikai, hanem lelki semmitevést is jelent. A kemény munka – akár önmagadon, akár a sorsod alakításáért – az érték. Egyetlen spirituális vagy vallási tanácsadó sem írta le soha, hogy ahhoz, hogy az életed megváltozzon, neked semmit sem kell tenned. Sem a keresztény Isten, sem Buddha, sem a hindu istenek, sem a tibeti bölcsek nem állították soha, hogy az életed nélküled is működni fog. Ha mindig az Univerzumtól várod a megoldást, s ezt megpróbálod spirituális köntösbe bújtatni, azzal csak arról rántod le a leplet, hogy nagy valószínűséggel semmit sem tudsz a spiritualizmusról, előrébb viszont nem jutsz.

  • Az Univerzum nem a Télapó, de nem is a Nyuszika, semmit sem hoz neked a zsákjában vagy tojik reggelre a kertedbe.
  • Az Univerzum nem egy jószívű milliárdos, aki önkéntes segítőként kihúz a bajból, ha látja, hogy szükséged van rá.
  • Az Univerzum nem tanácsadó és nem jós, sosem fogja megmondani, hogy mit tegyél.
  • Az Univerzum nem orvos, nem fog meggyógyítani, de nem is ezermester, így a dolgaidat sem javítja meg.
  • Az Univerzum nem egy társkereső szolgálat, nem teszi Ryan Goslingot (Salma Hayeket sem) az ajtód elé, hogy ugyan kopogjon már be.
  • Az Univerzum nem pszichológus, nem teszi rendbe a lelked.

Te pedig nem van kóbor állat, akit be kell fogni, meg kell gyógyítani, majd új gazdit kell keresni neki, hogy aztán boldogan, minden földi jó között élhesse az életét. Felnőtt, jogi megfogalmazással élve CSELEKVŐképes személy vagy, és az életedért egyedül te vállalhatsz felelősséget. Segítséget bármikor kérhetsz, és az sem baj, ha néha elakadsz a lépésekben. Senki sem várja tőled, hogy mindent egyedül oldj meg, és igenis jogod van kiborulni, kimerülni, elfáradni. Baj akkor van, ha semmit sem teszel. Ha csak vársz arra a bizonyos sült galambra, miközben a körülményeidet vagy a körülötted élőket hibáztatod, esetleg álspirituális meggondolásból a mindenhatótól várod a segítő jobbot anélkül, hogy bármerre is tennél egy lépést.

Egészen addig nem történik semmi, amíg te nem teszel valamit. Ha csak vársz, semmi sem fog változni. Ha folyamatosan a problémáidon agyalsz, csak a problémákat fogod látni, nem a megoldásokat.

Mit jelent a bevonzás? Mit jelent az, hogy az Univerzum megmutatja a helyes utat? 

A kék autó próba…

bluecarTegyél egy próbát! Mondd, hogy szeretnél több kék autót látni az utakon, és figyelj! Figyeld a kék autókat, keresd őket, és mindig örülj, ha láttál egyet! Egy idő után azt fogod észrevenni, hogy a kék minden árnyalata ott suhan az utakon. Vajon az Univerzum meghallgatta a vágyaidat, és gyorsan lecserélte az autógyár festőüzemében a patronokat? Hidd el, nem ez történt. Azok a kék autók eddig is ennyien voltak, és eddig is ott futottak az utakon, csak te nem figyeltél eléggé rájuk. Ugyanígy működik a megoldásokkal is. Amíg csak a problémára összpontosítasz, nem fogod megtalálni a helyes lépést. Amint elkezdesz megoldást keresni, azaz amint a megoldásokra irányítod a figyelmed, azonnal ott teremnek. Nem a semmiből és nem is az Univerzum postaküldeményeként. Ott voltak eddig is. Azért nem láttad, mert másra figyeltél. Figyelj tehát a fontos dolgokra! A megoldásra a probléma helyett.

ÁLLJ FEL! INDULJ EL! TE VAGY AZ EGYETLEN EMBER, AKI MEGOLDHATJA A PROBLÉMÁIDAT!

*** A cikk nem a spirituális gondolkodás létjogosultsága ellen született, annak működésére pedig szándékosan nem tér ki. Jelen cikk csupán az álspirituális, a spiritualitást hárító mechanizmusként használó magatartásformáról szól. 
Share on Facebook
Facebook

Ha tetszett...