Egy kapcsolat fenntartásához sok minden szükséges. Amit ilyenkor szokás emlegetni – közös értékrend, egymás jó és rossz tulajdonságainak elfogadása, hasonló célok, rendszeres és őszinte kommunikáció, tisztelet, bizalom, megbecsülés – , az mind-mind fontos alkotórész. DE! Ha nincs elég intim pillanat, akkor a kapcsolatban elkerülhetetlenül bekövetkezik egyfajta eltávolodás.

Hiába beszélünk telefonon egymással, vagy hiába küldünk egymásnak üzeneteket, millió levelet, ezek nem helyettesítik az ölelést, a csókokat, és természetesen a szexet sem. Az egymáshoz való kötődés kialakításához, ápolásához, fenntartásához elengedhetetlenül szükséges a fizikai kapcsolat. Érintés, simogatás, csók, a másik illatának érzése, szoros összebújás… Bizony, azok a fránya feromonok nem fejtik ki a hatásukat sem e-mailen sem sms-en keresztül.

A lelki kötődést erősíti a sokféle témára kiterjedő, rendszeres, és őszinte beszélgetés akár a távolból is. De ez eddig a pontig inkább “csak” egy nagyon mély barátságot jelent, ami persze jó alap lehet a tartós kapcsolathoz. Ám ha a vágyak csak a fejünkben élnek, de a túlságosan ritka találkozások miatt nem kerülnek kielégítésre, ha nem érezzük a másikat, csupán gondoljuk őt, akkor a fizikai kötődés nem alakul ki. Márpedig egy tartós és kiegyensúlyozott párkapcsolat, szerelem működtetéséhez a lelki és fizikai kötődés egyaránt szükséges.

Ha ez nincs meg, ha csupán párhetente találkozunk egy-egy éjszakára, mert annyira elfoglaltak vagyunk, s emiatt nincsenek közös élményeink sem, akkor bármilyen sokszor is beszélünk egymással a köztes időben, az leginkább egy barátság extrákkal. Abból is inkább az elméleti verzió. Amelyben az egyik fél előbb vagy utóbb el fogja veszíteni a lelkesedését. Már amennyiben komolyan gondolkodott ebben a kapcsolatban, mert persze vannak olyan helyzetek is, amelyben mindkét félnek épp elég ez a barátság extrákkal állapot.

Azonban ha párkapcsolatban gondolkodunk, jobb ha tudjuk: ha távol vagyunk, a világ összes kommunikációs csatornáját kihasználva sem fogjuk tudni megadni a másik félnek a közelség élményét.

Share on Facebook
Facebook

Ha tetszett...