Az állásinterjú egyik legfontosabb lépése az, hogy be kell mutatnod az eddigi pályafutásodat. Sokan csupán felsorolják a munkahelyeiket, elmondják, hogy hol, milyen beosztásban dolgoztak. Vajon elég ez ahhoz, hogy elnyerjék a vágyott pozíciót? Sajnos nem. 

“Miért téged válasszunk?”
“Beszélj az eddigi tapasztalataidról!”

Ahhoz, hogy kiderüljön, valóban értesz-e ahhoz, amit eddig csináltál, tudnom kell, hogy hogyan állsz hozzá az adott területhez, milyen sikereket értél el, és hogyan, milyen megoldásokat alkalmaztál, mi motivál, hogyan haladtál felfelé vagy előre a cég ranglétráján, milyen céljaid voltak, és ezeket mennyire sikerült megvalósítanod, illetve, hogy milyen területen kell még fejlődnöd. Egy nagyon egyszerű példával élve: Attól, hogy valaha dolgoztál például nyári munkásként Spanyolországban, és a napi feladatod az volt, hogy narancsot szedj, még egyáltalán nem biztos, hogy jó narancsszedő voltál. Lehet, hogy utálod a narancsot, és nehezen viseled a mediterrán emberek mentalitását. Ha pedig ez így van, biztosan nem volt kellő motivációd, nem volt benned elég hajtóerő ahhoz, hogy később te legyél a legjobb munkaerő. Azaz:

Az, hogy valamit csináltál már, nem jelenti azt, hogy jól is csináltad!

A “beszélj a tapasztalataidról” esetében tehát a fő kérdés nem az, hogy MIT csináltál eddig, hanem az, hogy HOGYAN csináltad! Látnom kell az eredményeidet, ismernem kell a hozzáállásodat, sőt nem csupán tudnom kell, el is kell hinnem, hogy éppen te vagy az, akiben cég majd megtalálja a leginkább eredményes, motivált, hozzáértő kollégát, ezért fontos, hogy beszélj azokról a projektekről, feladatokról, amelyeknek nem csupán résztvevője, de alakítója is voltál. És igen, nyugodtan beszélj lelkesen arról, ami lelkesít.