Az időgazdálkodás kényes téma. Mindenki küzd vele, és senki sem szereti bevallani. Az előző részben tisztáztuk, hogy nincs olyan instant megoldás, módszer, amit bárki alkalmazhat, mert bárkinek megfelel, és nincs olyan tanácsadó, aki egy óra vagy egy fél nap alatt bárkit meg tud tanítani helyesen kezelni az időt. A saját módszeredet kell megtalálnod, és ebben bár valóban segíthet a különböző lehetőségek bemutatása, az eredményes megoldás megtalálója egyedül te lehetsz. Ehhez azonban először kutatnod kell egy kicsit önmagadban, s ha készen vagy, mehetsz tovább az úton.

Ha azt kérdezném, mik a leginkább időrabló tevékenységeid, valószínűleg olyasmit válaszolnál, hogy a rendszerezés hiánya, vagy hogy nem tudsz nemet mondani, esetleg a kapkodás, vagy az, hogy valami mindig elvonja a figyelmed. Bizony, ezek mind-mind időrabló dolgok, azonban mégsem ezek ragadják el tőled a legtöbb pillanatot. Gondolkodtál már azon, hogy mennyi időt töltesz az időgazdálkodásodon való gondolkodással? És az időbeosztásod tervezgetésével? Amíg egyik naplóból a másikba írod a feladatokat, egyik applikációt nyitod a másik után, mert egyik sem elég jó. Hányszor volt, hogy azért nem tudtál elaludni, mert a fejedben a befejezetlen feladatok zakatoltak? És hányszor kellett félbehagynod valamit, mert tűzoltás jelleggel azonnal bele kellett kezdened egy másikba? Milyen gyakran fordul elő, hogy szorongsz, mert kudarcot vallottál egy tuti biztosnak beállított időgazdálkodási tipp megvalósításában? Ha összeadnád azokat a perceket, amelyeket lelkifurdalással, szorongással, tervezgetéssel vagy tűzoltással töltöttél, igen meglepő eredményt kapnál…

idogazdalkodasMiért nem működnek a tuti tippek? 

  • 8 tipp, hogy jobban beoszd az idődet…
  • A sikeresek emberek 7 szokása…
  • A time management 5 legfontosabb szabálya…
  • A helyes időbeosztás tízparancsolata…

Rengeteg fantasztikus ötlet, ami valóban segíteni próbál neked. Az egyetlen baj, hogy

PONT NÁLAD, PONT EZEK NEM MŰKÖDNEK

MIÉRT?

Mert a személyiségeddel összeegyeztethetetlen tulajdonságok felvételének, erőltetésének eredménye a

“nem szeretem” érzés; lelkiismeret furdalás

frusztráció; stressz

kiégés; kudarc

és emiatt még kevésbé leszel hatékony. Hiszen amit nem szívesen csinálunk, azt mindig halogatni fogjuk. A muszáj-érzés nem motivál, sőt, inkább demotivál. Amennyiben tehát instant megoldásoknak tűnő módszereket akarsz magadra erőltetni, jó úton haladsz afelé, hogy azt érezd: utálod az egészet.

idogazdalkodas_utalomNem azt mondom, hogy meg se próbáld. Rengeteg olyan szokásunk és nem-szokásunk van, amelyekről csak hisszük, hogy hozzánk tartoznak, de valójában a megszokás, a kényelem, netán a lustaság gyakoroltatja velünk. Az előző részben oly sokat emlegetett önismeret éppen azért fontos, hogy megtudd, érdemes-e megfogadnod egy tanácsot, és elkezdened felvenni egy – az eddigi gyakorlatodhoz képest – merőben új szokást. Óvatosan tehát az instant megoldásokkal, mert van egy nagy hátrányuk: nem mindig működnek. És hogy miért érdemes eleve kihagyni ezt a frusztráló részt? Mert…

A legnagyobb időrablók a:

Lelkiismeretfurdalás

Túlzásba vitt tervezgetés

Tűzoltás

HAGYJ FEL VELÜK!

Az önismeret után ez tehát a második lépés. Amíg szorongsz, amíg feszít a feladataid befejezetlensége, addig egyetlen módszert sem fogsz tudni megfelelően alkalmazni, hiszen a gondolkodásod középpontjában negatív érzések állnak. Ugye nem kell most leírnom azt a végtelenül sokat emlegetett közhelyet, hogy a sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja amit szeret! Ha a fókuszod a lelkifurdaláson, a kudarcokon, a tűzoltáson, a “nem sikerül” érzésen van, ebben a stresszes állapotban még azt sem fogod szeretni, ami egyébként mindig örömöt okoz neked.

* * *

Az időgazdálkodás sorozat részei:
A nulladik lépés
Miért nem működnek a tuti tippek?
A 7 leggyakoribb hiba