oramutatoAz időgazdálkodás kényes téma. Kényes, mert mi, tanácsadók, nem szeretjük bevallani, hogy bizony nekünk sem mindig működik tökéletesen (és még így is nagyot szépítettem), az üzleti életben tevékenykedők pedig szintén titkolják, hogy nem megy. Hogy is nézne ki, ha a sikeres vállalkozó elmondaná, hogy állandóan kapkod, vagy, hogy éjszaka nem tud aludni, mert a feladatokon zakatol az agya? Hogy is nézne ki, ha az olvasott blogíró azzal állna elő, hogy néha inkább abbahagyná, csak foglalkozhasson kicsit többet a gyermekével? Hogy is nézne ki, ha egy vezérigazgató azt állítaná, abban a pillanatban összetörik, amikor hazaér, mert nem bírja a problémák súlyát? 

Nos, elárulom: őszintének tűnne. Persze a mai világként emlegetett mai világban ez (sajnos) nem feltétlenül a legjobb megoldás. Mégis, amikor valaki időgazdálkodásban kér tőlem tanácsot, azt mondom neki:

Először is tudatosítsd magadban, hogy nem te vagy egyedül ilyen szerencsétlen, ez nem egyedül a te problémád, nem csak te küzdesz ezzel. 

Egy olyan világban, ahol tökéletesebbnél tökéletesebb férfiakat és nőket, sikeresebbnél sikeresebb vállalkozókat, üzletembereket látunk példaként bemutatva akár a médiában, akár egy-egy tanácsadói oldalon, nagyon fontosnak tartom tudatosítani azt, hogy mindez csupán illúzió. A felszín tökéletesnek hat, mögötte azonban ott a van a görcsös megfelelni vágyás. Egy ideálnak, egy közvetített és hamis képnek. A legnagyobb kárt azzal okozzuk magunkban, ha azért kezdünk lelkifurdalást érezni, mert nem tudunk megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Senki sem tud igazán. Csak van, aki kevesebbet görcsöl rajta.

Szóval aki azt állítja, hogy mindig minden pillanatban helyesen osztja be az idejét, soha nem kerül időzavarba, és mindig van ideje a munkájára, a hobbijára, a családjára, a barátaira, a partnerére, a macskájára, a kutyájára, a hörcsögére… és a sportra, a szórakozásra, a pihenésre, a nyaralásra, a szexre, az én-időre, a…. , az vagy

idogazdalkodas

A nulladik lépés: őszinteség és önismeret.

Ki vagyok én és ki akarok lenni? Milyen tulajdonságokkal rendelkezem?  Mire vagyok alkalmas és mire nem? Miben vagyok kiemelkedően jó? Mik a gyengeségeim? – Mindezeket fontos tisztázni, hiszen az időgazdálkodás csupán egy fogalom, te pedig nem egy fogalmon akarsz változtatni, hanem önmagadon. Ugye? Márpedig ahhoz, hogy jobban be tudd osztani az idődet, azaz változtatni tudj az időhöz való hozzáállásodon, tudnod kell, hogy mely tulajdonságaidat tudod ebben a harcban jól kihasználni, és melyek azok, amelyek még fejlesztésre szorulnak.

Szeretem a munkám? Mit szeretek benne? Mit nem? Motiválnak még a mindennapok? Vannak céljaim? Ez az a munka, amiben kiteljesedhetek? Ezt akartam elérni? Erről álmodtam? – Ezeket pedig azért kell megválaszolnod, mert lehet, hogy nem az időgazdálkodásoddal van a gond, hanem a motivációddal. Mert kiégtél. Mert nem azt csinálod, amit szeretnél.

Ahhoz, hogy tartós változást érhess el, a valós okokat kell feltárnod! Amennyiben nem ismered a rossz időgazdálkodásod tényleges okait, csupán tüneti kezelésként, tűzoltásként fogod alkalmazni az innen-onnan megszerzett módszereket, ez pedig hosszú távon nem tartható.

  • Mivel töltöm legszívesebben az időmet? (általában és konkrétan a munkában)
  • Mivel töltöm legkevésbé szívesen az időmet? (általában és konkrétan a munkában)
  • Melyek azok a feladatok, amelyeket nem szeretek? Miért nem szeretem ezeket?
  • Milyen érzéseim vannak, amikor az időbeosztásomra gondolok?
  • Mennyi idő szükséges egy feladathoz és mennyi idő szokott lenni?

Tartsd magad egy ideig megfigyelés alatt! Hol úszik el az idő? Mikor és miért mondod, hogy ó, ráérünk arra még? Mi az, ami rendszeresen megzavar a munkádban? Mi vonja el a figyelmed? Milyen módszereket használsz, ezek közül mi az, ami jól működik, és mi az, ami nem?

De nem lehetne, hogy megmondod, hogyan csináljam, és kész? 

timemanagement

NINCS olyan instant megoldás, amit csak bedobsz a gépbe, és már folyik is ki a forrón gőzölgő, ínycsiklandó megoldás. NINCS olyan módszer, amit bárki alkalmazhat, mert bárkinek megfelel. NINCS olyan tanácsadó, aki egy óra vagy egy fél nap alatt meg tud tanítani téged helyesen kezelni az idődet. NINCS. Aki azt állítja, hogy van, az semmi mást nem tesz, mint pénzt keres. Veled pedig elhiteti, hogy az ő módszere működik, majd csúfos kudarcot vallasz a tuti tippel, és végül lelkifurdalsz tovább. Neked a saját módszeredet kell megtalálnod, és ebben bár valóban segíthet a különböző lehetőségek bemutatása, a példák megismerése, de a legfőbb agyas, a legjobb gondolkodó, a szuper kutató egyedül TE lehetsz.  Ehhez azonban először valóban el kell végezned a fenti kutatást. S ha készen vagy, mehetsz tovább az úton.

A rossz hír tehát, hogy mindenkire érvényes, mindenki által sikeresen használható, garantáltan eredményes módszer nincs! A jó hír viszont az, hogy kialakíthatod a saját, egyéni, a te személyiségedhez illő, azzal harmonikusan együttműködő, téged maximálisan támogató módszert, ami egészen biztosan eredményes lesz.

Már megint van egy rossz hírem… Sok időbe, energiába és munkába fog kerülni.

* * *

Az időgazdálkodás sorozat részei:
A nulladik lépés
Miért nem működnek a tuti tippek?
A 7 leggyakoribb hiba