Csak azért húzta meg a copfodat, mert tetszel neki. A levest is azért öntötte a nyakadba az oviban, mert barátkozni akar – hallják a kicsi lányok a szüleiktől, és bár ez ebben a korban sincs rendben, a kisfiúk sokszor valóban így fejezik ki “vonzódásukat”, amit aztán a nevelés hatására remélhetőleg kinőnek. Ahogy a kislányok is azt, hogy belenyugszanak a “hajhúzásba”. 

Baj akkor van, ha ezt a gondolkodást oly mértékben sikerül a nőnek magáévá tenni, hogy már rég felnőtt, de még mindig azt gondolja a férfiakról, hogy azok azért bántják, azért alázzák meg őt, mert így fejezik ki a szeretetüket, vagy mert a férfi többet ér. Ezért aztán a nő tűri, viseli a férfi “húzásait”, miközben esetleg még abban is reménykedik, hogy majd ő megszelídíti ezt a szenvedélyes vadállatot.

Az igazság viszont az, hogy teljesen mindegy, nő vagy férfi az illető, ha kinőtt már a gyerekkorból, akkor azt, akit szeret, nem bántja. Sem fizikailag, sem lelkileg.

Annak, ha valaki rendszeresen bántalmaz téged, csak egy oka lehet: nem szeret. Persze magát sem, de ez már a pszichológusra tartozik.

Ugyanez igaz saját rád is. Ha ilyen vagy olyan téveszmék, hamis remények, gyerekkorban beléd nevelt, már akkor is érvénytelen eszmék és gondolatok miatt hagyod magad bántani, akkor bizony nemcsak a bántalmazód nem szeret téged, hanem te sem magadat.

A képlet tehát egyszerű: HA BÁNT, NEM SZERET! HA HAGYOD, TE SEM SZERETED MAGAD!

Nagyon fontos, hogy felismerd, a bántalmazást semmilyen ésszerű és elfogadható magyarázat nem teheti jogossá, a bántalmazót semmilyen indok nem mentheti fel. Tény, hogy a viselkedésének vannak elég jól feltérképezhető okai, de ez nem a te feladatod, hanem a pszichológusé. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy kilépsz a kapcsolatból. Legalább magadnak legyél fontos, ha már neki nem vagy. És ha úgy érzed, képtelen vagy kilépni, kérj segítséget egy szakembertől.

 

Share on Facebook
Facebook

Ha tetszett...